Det er i dag mye lettere å skaffe informasjon om produkter og tjenester gjennom internett , da spesielt søk på Google. Før måtte man gjerne ta turen til butikk. Gode eksempler på dette er spesielt byggevarehandel, som kjøp av varer til byggeprosjekter, og handel av hvitevarer. Disse eksemplene har til felles at kunden undersøker og skaffer seg informasjon om varene eller tjeneste før de går til innkjøp av det, på nett eller fysisk i butikk. De er ofte allerede kunnskapsrike før de går til innkjøp. Derfor er det mye å vinne på å komme høyt opp på organisk søk når det er søk som er relevante for din butikk, både fysisk og digitalt. Det å være organisk synlig på søk er noe av det viktigste for trafikken til nettbutikker, og dermed kan nettbutikken få konkurransefortrinn i kampen om kundene.  

Eget skjermbilde  

Søk og søkemotorer  

Før dette innlegget sparkes skikkelig i gang om organisk- og betalt søk, er det kjekt å legge frem hva søk og søkemotorer er. Ifølge Wikipedia er søkemotorer en type programvare som leter frem informasjon hentet fra internett eller begrenset til et datasystem. Søkene som gjennomføres her samsvarer med et gitt søk, og blir søkene blir rangert etter hva søkemotoren oppfatter som det mest relevante. Det finnes forskjellige søkemotorer. Det ene, kanskje mest kjente, er søk på hele internettet, dette gjennom for eksempel Google eller Bing. Det finnes også søkemotorer som er oppsatt slik at det gjennomfører søk innenfor et bestemt nettsted. Et eksempel på det er Dagbladet sin nettavis, her går det å gjennomføre søk i nyhetsarkivet til Dagbladet. Både veldig gamle og nye nyheter fra Dagbladet går det å søkes opp. Siden gamle papir aviser og så har blitt scannet, kan man gjøre søk svært lang tid tilbake. Hvis du skal benytte deg av en søkemotor må du skrive inn søkeord eller søkefraser. Dette kan bestå av ett til flere ord, tall eller tegn. Hovedpoenget med søkeordene er at man kan spesifisere og målrette søkene etter hva man leter etter. 

Forskjellige søkemotorer er ulikt utformet, med de har til felles at de alle har en søkerobot og en indeks, eller søkemotor som det også blir kalt. Søkeroboten leser nettsiden og identifiserer eventuelle linker, og samtidig følger en av de mulige linkene videre. Søkemotorer som er kommersielle har også gjerne etter en tid opparbeidet seg en database med tidligere nettsider de har besøkt. Disse nettsidene besøker de igjen etter en viss tid. Når vi snakker om indeksen, består den av alle ordene som den har kommet over på nettsidene som har blitt besøkt. I tillegg har hvert enkelt ord i indeksen en liste over alle nettsidene der ordene eksisterer.  

Forskjellen på organisk og betalt søk 

Når det gjelder søk på nett, har vi to ulike former for søk. Dette er betalt- og organisk søk. Det er ganske enkelt å skille mellom disse to. Vi snakker om betalt søk om de 3-5 første treffene eller resultatene som dukker opp etter et søk. Disse søkene er betalte annonser gjennom Google Ads. Man kan også se enkelt hva som er betalt søk, da de er merket med annonse. Som du kan se på bildet under. Ganske vanlig så er de betalte annonsene ofte de 3-5 resultatene øverst i søkeresultatet, samtidig kan man også finne betalte annonser helt til høyre i søkeresultatet. 

Eget skjermbilde 

 

Under treffene eller resultatene som er betalt søk, finner vi organiske søk. I motsetning til betalt søk, rangeres disse søkene etter hvor relevant innholdet er i forhold til søkeordet som blir søkt på i søkemotoren. Organisk søk er det samme som søkemotoroptimalisering, eller SEO som også blir kalt. SEO, i motsetning til betalt søk, handler om å produsere innhold som fortjener en høyere plassering i resultat av søk basert på kvalitet og relevans. Jo bedre innhold, jo høyere plassering får innholdet i organisk søk.  

Eget skjermbilde 

Organisk og betalt søk blant digitale markedsførere 

Hvor din nettbutikk, for eksempel, havner i søkeresultatet kan ha mye å si på hvor bra du lykkes. Det er derfor avgjørende at innholdet som produseres er relevant og at hjemmesiden har høy nok autoritet. Som betyr hvor Google rangerer nettbutikkens hjemmeside etter hvor troverdig den er. Noe som er lett å tenke seg er hvordan kan man måle at noe har høy autoritet? Det er ikke verre enn at det er et matematisk uttrykk, som regnes ut etter hvor mange lenker inn til nettstedet. Dette regnes ut fra en score på én til ti. Hvor ti, ikke overraskende, er best. Denne måten å vurdere scoren på blir kalt Pagerank. Jo flere lenker det er, jo mer autoritet eller tillit gir Google nettstedet ditt.  

Hva digitale markedsførere gjør kan bety mye av hva resultatet av søk blir, og hvor innholdet deres havner. Det er mange digitale markedsførere som setter høyest prioriteringer på betalte søk, og derfor går organiske søk går litt i glemmeboken. Organiske søk er søk som man ikke kan betale seg til å komme seg høyere i søkeresultatet. Det er viktig å ha et like stort fokus på organiske søk. Digitale markedsførere bør ha fokus på kombinasjonen av organiske- og betalte søk. Ved å være synlig på begge disse områdene, kan man øke trafikken til nettstedet betraktelig. Som nevnt over kan man forbedre sin organiske synlighet ved å se på innholdet av det som produseres, om hvor relevant og hvor autoritet det har. 

Kilder brukt i forbindelse med dette innlegget: 

https://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8kemotor

Kategorier: Uncategorized

1 kommentar

Emeline Braatlund Larsen · juni 9, 2020 12:07 pm

Hei Bastian! Bra innlegg om betalte og organiske søk. Bra bruk av bilder og forklaringer. Skulle gjerne sett ca 1000 ord, da dette er en sterk anbefaling. Ellers skriver du bra, så jeg utfordrer deg til å skrive noe lenger til neste gang. Keep up the good work.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *